Systemisch lichaamswerk

Bij Systemisch lichaamswerk maak je liggend op de massagetafel contact met je familiesysteem en kun je dat wat je bij een familie-opstelling vergroot in het veld tegenkomt terugvinden in je lichaam.

Ervaringen die je bij je familie van herkomst hebt opgedaan en je niet goed hebt kunnen verwerken, draag je in je lichaam als herinnering met je mee. Dit is op de massagetafel voelbaar. Delen van je lichaam voelen dan leeg, verkrampt of ‘onbewoond’ aan.

Deze in je lichaam opgeslagen herinneringen willen aangeraakt en ‘gezien’ worden. Door het laten resoneren van vragen en zinnen over je familie van herkomst wordt je celgeheugen aangesproken en maak je op een diepere laag contact met de gevoelens die deze herinneringen bij jou oproepen.

Pijn, of dit nu fysiek, mentaal of emotioneel is, roept weerstand op. Onze eerste beweging is dan ook dat we er zo snel mogelijk weer vanaf willen. Dat is begrijpelijk. We hebben immers nooit geleerd om ècht met onze volledige aandacht bij onze pijn aanwezig te zijn. Vaak is het wegdrukken ervan dan ook de enige aandacht die we aan onze pijn geven.

Als je veel in je hoofd leeft omdat je niet goed in je lichaam aanwezig kunt zijn, heeft dat invloed op je fysieke en emotionele welbevinden.

Bij Systemisch Lichaamswerk geven we juist bedding aan de pijn door alles wat zich aandient liefdevol en met compassie tegemoet te treden, zonder het op te willen lossen of ervan weg te gaan. Dit kan spannend zijn omdat het een bepaalde openheid en bewustwording van je vraagt.

Wat je leert is om ’te zijn met wat er is’. Dit heeft tot gevolg dat vastgezette energie als vanzelf in beweging komt, waardoor je meer ontspanning en ruimte in je lichaam ervaart.

Bij Systemisch lichaamswerk lig je gekleed onder een zachte warme deken op de massagetafel. De sessie duurt ongeveer 90 minuten. Het is ook mogelijk om Systemisch lichaamswerk in een massagetherapiesessie van 90 minuten te integreren.