Suzanne Kuitenbrouwer

Misschien zag je het bord in de voortuin of ben je door je huisarts of praktijkondersteuner doorverwezen. Misschien zocht je op internet naar een massagetherapeut bij jou in de buurt. Of hoorde je van iemand over mijn sessies. Hoe je hier ook bent gekomen, ik kan me voorstellen dat het fijn is iets over mij te lezen. Over wie ik ben, wat mij hier heeft gebracht en wat ik voor je kan betekenen.

Mijn naam is Suzanne Kuitenbrouwer (1969) en ik woon met veel plezier in Castricum. ’s Ochtends ben ik regelmatig te vinden in het bos, fietsend over de bospaden. Als het eb is, combineer ik dit graag met een fietstocht over het strand. De wind, de zon, de zee… het is ultiem opladen voor de rest van de dag.

Na een afgeronde rechtenstudie ben ik 17 jaar werkzaam geweest in het bedrijfsleven. Diep van binnen heb ik altijd gevoeld dat dit niet bij me paste. Maar ik gaf niet op. Ook niet toen ik vanwege lichamelijke klachten steeds vaker uitviel. Mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel, de veel te hoge eisen die ik aan mezelf stelde en vooral ook de angst voor verandering en het ‘niet weten’ zorgden ervoor dat ik jarenlang ver over mijn grenzen was gegaan. Tot een burn-out en uiteindelijk een depressie me tot stilstand brachten.

In 2013 begon mijn zoektocht naar een nieuwe invulling. Het was een mooie maar ook intense periode. Ik ontdekte andere kanten van mezelf, leerde nieuwe vaardigheden, begaf me in andere werelden en ontmoette nieuwe mensen.

Ook op persoonlijk vlak leerde ik mezelf steeds beter kennen. Innerlijk werk gaf me inzichten in hoe ik vluchtte voor mijn emoties. Ik kwam in aanraking met verschillende vormen van lichaamsgerichte therapie en ontdekte de wijsheid van het lichaam. Voor het eerst zag ik mijn lichamelijke klachten minder als een last maar juist als een signaal om naar te luisteren.
 
Ik werd me ervan bewust op welke wijze mijn patronen ervoor zorgden dat ik mijn eigen welzijn in de weg stond en zelfs tot verslavingsgedrag had geleid. Door mijn emoties echt te gaan voelen in plaats van ze te blijven ontwijken, lukte het me om betere keuzes maken. Hoe eng dat voelen ook was en hoe nieuw sommige vragen ook waren. Ik leerde over de draagkracht die je kunt voelen als je een veilige bedding hebt gevonden in jezelf.
 

Ik besloot een 4-jarige HBO-opleiding tot massagetherapeut te volgen. Een mooie en intense opleiding die me veel over mezelf en mijn schaduwkant heeft geleerd. Inmiddels ben ik afgestudeerd op een prachtig eindonderzoek met de titel: “De kracht van bedding – Massagetherapie bij verlies en rouw’.

In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat er veel behoefte is aan bedding. Aan een plek waar in alle veiligheid en aandacht gevoeld kan worden wat er op dat moment te voelen is. Thema’s als verlies, rouw en eenzaamheid komen in ieders leven voor. Nascholingen als ‘Lichaamsgerichte begeleiding bij Rouw’, ‘Focusing Bodywork’ en ‘Systemisch lichaamswerk’ hebben mij de verdieping  aangereikt om dat wat we vanuit ons familiesysteem in ons lichaam hebben vastgezet weer te laten stromen. 

In november 2023 heb ik me verdiept in systemisch lichaamswerk via de PSOAS.  Een hele mooie en passende verdieping, nu ik steeds vaker vrouwen ontmoet met hulpvragen over spanning in het bekkengebied, de onderrug en de benen. Op dit moment ben ik in opleiding tot Vallei-coach voor het begeleiden van vrouwen bij het thuiskomen in hun bekken en bij het tot bloei laten komen van hun vrouwelijke wijsheid. 

Sinds 2017 heb ik een praktijk aan huis. Het is een warme, rustige ruimte waar je helemaal jezelf kunt zijn. Tranen, stilte, nabijheid, respect en liefdevolle aanraking (die ook best stevig kan zijn) maar ook praten, lachen en vooral veel… voelen.
 
Als geen ander weet ik dat een innerlijk proces zich in haar eigen tempo zal ontvouwen. Ik zal me altijd bij jouw tempo aansluiten. Samen weten we dat een pas op de plaats of een stap terug net zo belangrijk en waardevol is als een stap vooruit.
 

Mijn eigen ervaringen hebben me gemaakt tot wie ik ben: een vrouw die een veilige plek biedt voor kwetsbaarheid, oefenen en groei en zich met anderen verbindt door warm, puur en open contact. Een vrouw met een open mind, die goed kan luisteren, invoelend is en aandachtig aanraakt. Zodat ook jij bedding kunt gaan voelen in jezelf en kunt thuiskomen bij wie je diep van binnen bent.

Relevantie opleidingen:

 • Massagetherapie – Akademie voor Massage & Beweging
 • Lichaamsgerichte begeleiding bij Rouw- Rouwen met Compassie
 • Focusing Bodywork – Holos
 • Systemisch lichaamswerk – Roepen van de Ziel
 • Systemisch lichaamswerk via de PSOAS – Intensive Terschelling – Ilma Trip
 • PSOAS Release – Wilko Iedema
 • Triggerpoints borstgebied – Hanneke Heij
 • Polyvagaaltheorie, regulatie van het zenuwstelsel – Mariëlle Spronck/Deb Dana
 • Esalen Intensive – Mika Oishi
 • Leefstijlcoach – AVLEG
 • Vallei-coach – Vallei Orgasme, Platform voor seksuele wijsheid

Mede gevormd door:

 • Vrouwencirkel in Bergen sinds 2019
 • Assistent trainer Women’s Wisdom Jaartraining Christel van der Meer
 • Assistent docent Akademie van Massage & Beweging
 • Meditatie en Spiritualiteit Jaartrainingen 1 & 2 – Jan Geurtz
 • Ademwerk – Fenneke Dam
 • Stembevrijding – Jan-Hendrik Veenkamp
 • Ongewild kinderloos, onvervuld verlangen – Phoenix Opleidingen
 • Valleitraining (VO) – Reinoud Eleveld & Christel van der Meer
 • Nederlands Recht – UvA
 • Holistisch masseur – Hotel Blooming in Bergen
huis van bedding
Aanraking met aandacht