Massagetherapie

 • Heb je na een intense periode behoefte aan meer aandacht voor jezelf?
 • Zit je veel in je hoofd en wil je meer verbinding voelen met je lichaam?
 • Worstel je met steeds terugkerende lichamelijke en emotionele klachten?
 • Voel je vaak stress en wil je meer balans, rust en plezier ervaren in je leven?
 • Wil je met meer draagkracht en compassie voor jezelf in het leven staan?

`Merk je dat je na een ingrijpend verlies:

 • het contact met anderen vermijdt en in stilte rouwt?
 • continu afleiding zoekt zodat je niet aan rouwen toekomt?
 • de pijn van het verlies kunt voelen maar weet je niet hoe je daarmee om moet gaan?
 • bang bent dat je overspoeld wordt door emoties als je gaat voelen?
 • het verdriet moeilijk via woorden uit kunt drukken, terwijl je lichaam zeer doet?

Wil je een veilige bedding voelen voor jouw proces? Zodat je in jouw tempo en op een doorvoelde manier in contact komt met jouw eigenheid en levenslust? Je bent van harte welkom in de praktijk.

Het lichaam

Om onszelf te begrijpen zijn we te vaak alleen in het hoofd aanwezig maar vinden daar geen antwoord. We zijn ons er niet van bewust dat we voor het antwoord op onze vragen ook de rest van ons lichaam kunnen raadplegen.

De basis van onze gedachten en overtuigingen wordt in onze eerste levensjaren gevormd. Bepalend daarvoor is manier waarop we als baby welkom zijn geheten en waarop we ons met onze ouders hebben kunnen hechten en verbinden. Nog voor we onze gevoelens in taal konden uiten, sloegen we deze eerste ervaringen als baby op in ons lichaam.

Op deze manier vormt onze hechtingsgeschiedenis de bedding voor ons verdere leven. Het bepaalt hoe we naar onszelf en naar de wereld kijken en omgaan met wat we op ons pad tegenkomen.

Bedding

Om op een liefdevolle manier met onszelf om te kunnen gaan hebben we een gevoel van bedding nodig. Bedding in onszelf en bedding in het contact met anderen.

Als we ons veilig voelen in het contact met anderen, durven we om hulp te vragen en ons kwetsbaar op te stellen. Als we bedding in onszelf voelen, vertrouwen we erop dat we met onze emoties om kunnen gaan, dat we tegenslagen kunnen dragen en dat we de kracht zullen vinden om daarna weer terug te kunnen veren.

Patronen (Overlevingsmechanismen)

Ingrijpende gebeurtenissen ondermijnen ons gevoel van veiligheid. Het maakt patronen wakker die diep in ons verankerd liggen. Zolang we niet over voldoende bedding beschikken zorgen onze patronen ervoor dat we bewust of onbewust onze gevoelens ontwijken.

Vaak is dit een eerste menselijke reactie. Maar in het langdurig blijven vermijden van gevoelens gaat veel energie zitten. Het belemmert onze ontwikkeling en verhindert ons gebruik te maken van onze eigen kracht. Uiteindelijk zullen we allemaal onze gevoelens aan moeten kijken. Soms lukt het ons niet om dat zelf te doen en hebben we hulp nodig.

Spierpantsering

Een waardevolle ingang om inzicht te krijgen in patronen die gevoelens blokkeren is het lichaam en haar spierpantsering. Hierin ligt de kracht van massagetherapie.

Je gedachten en overtuigingen zetten zich als een spierpantser in je lichaam vast. Aandachtige aanrakingen dragen bij aan het verzachten van dit spierpantser. Je zult een uitnodiging voelen om in je eigen tempo de reis naar binnen te maken, om je spierpantser te laten smelten en contact te maken met de diepere lagen die door het pantser afgedekt waren. Door het verzachten van het spierpantser worden de onderliggende emoties voelbaar. 

Je lichaam als raadgever

Het vergt moed om te voelen wat er in je leeft en de signalen van je lichaam als raadgever te zien in plaats van ze te ontwijken. Door het toelaten van je gevoelens vind je wie je daadwerkelijk bent. Het begrijpen waarom je je afsluit van je gevoelens is een belangrijke stap om jezelf te leren kennen en om achter je masker te kijken.

Bewustwording van de pijn achter de patronen die je van je diepere emoties weerhouden maakt je zachter voor jezelf. Daardoor zul je met meer compassie met jezelf om kunnen gaan. Tegenslagen brengen je minder uit evenwicht dan voorheen en je zult merken dat je veerkrachtiger wordt.

Omdat patronen vaak heel sterk ingesleten zijn vraagt het om levenslange alertheid. Het is niet zo dat zo’n patroon er niet meer mag zijn. Het gaat erom dat je een duidelijk inzicht in je patroon krijgt en er dan bewust voor kiest om de kwaliteiten ervan in te zetten en de grenzeloosheid ervan een halt toeroept.

De sessie

De massagetherapie sessie begint met een intakegesprek. Daarin bespreken we wat er op dat moment in jouw leven speelt en waar dat in jouw lichaam als spanning voelbaar is. De sessie is altijd een samenwerking tussen ons samen, waarbij ik je begeleid en jij veilig kunt voelen wat zich in je lichaam aandient. Je hebt een actieve rol; het gaat immers om jou. Tijdens de sessie zet ik de volgende technieken in:

 • Focusing
 • Bodyreading
 • Joint movement
 • Esalen massage
 • Fascia stretching
 • Deep tissue technieken
 • Träger bewegingstechnieken
 • Inquiry
 • Voice dialogue
 • Ademhalingsoefeningen
 • Ontspanningsoefeningen
 • Systemische vraagstellingen
 • Psycho educatie over karakterstijlen & lichaamspantsering

De sessie vindt grotendeels plaats op de massagetafel. Dit is afhankelijk van de werkvorm die op dat moment het beste bij jou past. Aan het einde lig je nog even na om dat wat je ervaren hebt te integreren.

"Het is heerlijk om even alleen met mezelf en mijn eigen emoties bezig te mogen zijn in een veilige omgeving. Ik voel me kalm en gedragen."
vrouw, 46 jaar
"Lieve Suzanne, heel veel dank voor de prachtige ervaring van gisterenmiddag bij jou. Het heeft me diep geraakt. Alsof er een diep verlangen is vervuld."
vrouw, 63 jaar
"Tijdens de sessie gebeurde er iets waar ik van onder de indruk was: ik voelde een emotie die ik niet vaak toelaat of misschien zelfs niet eerder echt heb toegelaten. Toen we klaar waren voelde ik zoveel ruimte op die plek. Ik voelde mij zelfs blij! Terwijl het heel emotioneel was".
VROUW, 54 jaar